Wat is precies Decafé?

Wat is decafé

Er is soms veel onduidelijk over decafe koffie. Wat is het nu precies? en hoe werkt het proces van het cafeïne vrij maken?

Onze gasten aan de bar vragen steeds meer naar Decafé koffie. Ook wil men weten wat soms het cafeïnegehalte is in de diverse koffies. Hieronder een uitleg.

Allereerst is het goed te weten dat nooit alle cafeïne uit de koffie (of thee) kan worden verwijderd. Er blijft altijd een kleine hoeveelheid achter. Het resterende gehalte cafeïne in cafeïnevrije koffie mag wettelijk (warenwet) niet meer dan 0,1% bedragen, berekend op de droge stof. Dit komt neer op maximaal 1 milligram cafeïne per gram gebruikte (droge) koffie.

Hoe dan?
Er zijn verschillende methodes om de cafeïne te verwijderen. In alle gevallen wordt er een extractiemiddel toegevoegd voor of tijdens het roosteren. De meest toegepaste hieronder

  1. DCM -methode. DCM staat voor de stof; dichloormethaan. De koffiebonen worden meerdere keren geweekt in dit stofje.....De cafeïne lost op en DCM wordt verwijderd. Om het helemaal zuiver te houden worden de bonen nog gestoomd en gedroogd. Dit proces gebeurd met de groene koffiebonen.
  2. CO2 manier. De groene bonen worden eerst gestoomd (cafeïne komt er zo makkelijker uit) en vervolgens in een bad vloeibare koolstofdioxide geweekt. De cafeïne komt los van de boon en wordt daarna uit de koolstofdioxide gefilterd.
  3. Er is nog een manier die ook nog eens "schoon" is. "The sugar cane" methode. Bij deze methode wordt een mengsel alcohol afkomstig uit gefermenteerd suikerriet gebruikt om de koffiebonen cafeïnevrij te maken. Het mengsel onttrekt de cafeïne uit de bonen, wanneer deze gestoomd worden.

Er zijn nog meerdere methodes die toegepast kunnen worden, maar dit zijn de bekendste.

Goed om te weten: het cafeïnevrij maken van koffie heeft geen tot nauwelijks invloed op de smaak en worden alle aroma's en oliën behouden! Probeer het eens in onze winkels.