Koffie: van onbemand naar bemand

Koffie van ombemand naar bemand

Wanneer je als pandeigenaar of facilitaire beslisser nog steeds twijfelt over de inzet van een bemande espressobar in je organisatie dan is dit artikel de moeite waard om te lezen.

Bij de keuze voor een bemande espressobar gaat het allang niet meer alleen over de enorme kwaliteitsslag die je maakt. Het spreekt voor zich dat een barista precies weet hoe hij jouw koffie of cappuccino moet maken. Het gaat namelijk om veel meer…

Menselijk contact is een basisbehoefte en verminderd stress. Tijdens de Coronapandemie hebben we dat enorm gemist. Een espressobar is de uitgelezen plek om als professionals informeel met elkaar in contact te komen. Het bevordert op een laagdrempelige manier de sociale contacten op de werkvloer of binnen een organisatie.

Mede door de Pandemie zijn flexwerkplekken steeds populairder geworden. Variëteit in werkplaatsen zorgt ervoor dat werknemers zich productiever voelen omdat zij de omgeving waarin zij werken kunnen aanpassen aan het werk wat zij verrichten.

Het uitbesteden van de koffievoorziening ontzorgt. Geen onderhoudsvraagstukken of schoonmaak issues meer. De espressobar is verantwoordelijk! Tevens kunnen banqueting taken ook worden uitgevoerd door de aanwezige koffiepartner. Natuurlijk is het productaanbod bespreekbaar en kan een vitaal lunchaanbod of lokale zoetigheden worden toegevoegd aan het aanbod.

Gastvrijheid. Zo zijn er mogelijkheden tot gezamenlijke functies. Een espressobar met receptiefunctie of andersom zien we steeds meer. Het maakt binnenkomst voor bezoekers laagdrempeliger en kan een wachtruimte een stuk aangenamer maken. Andersom is trouwens ook waar; wordt er slechte koffie geschonken dan krijgt men een negatieve indruk. Voor de gasten die men ontvangt staat koffie symbolisch voor de kwaliteit die de organisatie uitstraalt.

Prestatie.

Uit onderzoek is gebleken dat een inpandige espressobar het welzijn en de productiviteit van bijvoorbeeld studenten of medewerkers stimuleert. Je stapt eventjes in een andere omgeving. Ander licht en ander meubilair draagt bij aan een betere werkdag. In andere organisaties zoals musea en ziekenhuizen wordt het verblijf aangenamer.

De investering van een espressobar is laag in vergelijking met andere oplossingen voor werkgeluk. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en het productaanbod kan een concept met de koffiepartner worden ontwikkeld.

Al met al waardeert men goede koffie enorm op de werkvloer en in een organisatie. Er is vaak nog een slag te slaan. Als pandeigenaar of facilitaire inkoper is het raadzaam goed de mogelijkheden te onderzoeken van een “bemande” koffievoorziening.

Tips om de keuze te maken naar bemand:

  • Doe eens een onderzoek onder de gebruikers en bezoekers van het pand.
  • Bedenk ook eens wat het doet met de gastvrijheid beleving van iedereen die het pand binnenloopt.
  • Zet de kosten op een rijtje op het gebied van personeelsinzet voor bijvoorbeeld vergadervoorzieningen.
  • Onderzoek de mogelijkheden die er zijn op het gebied van koffiecatering. Er zijn al een aantal marktpartijen die maatwerk concepten kunnen leveren.

Heeft u naar aanleiding van bovenstaand stuk vragen dan kunt u deze stellen via janwillem@coffee-star.nl